Blogger Layouts
'Abang, saya .. saya mahu kita berterus terang sebelum kita mulakan hidup sebagai suami isteri ..'

'cakaplah.. apa dia sayang'

'kenapa abang terima saya . Kita tidak pernah kenal pun sebelum ni. Saya bukan perempuan baik'

'Hey, kenapa cakap macam tu. Abang terima sayang seadanya. Abang pun bukan baik. Percayalah ..'

'Tak .. abang baik, alim, sabar. Saya perempuan kotor'

'Jangan cakap mcm tu awak. Awak tak tau, abang dulu jahat .. '

'Tak .. saya lagi jahat! Biar saya cerita ..'

'Jangan, biar abang cerita dulu. Kerana kisah itu, awak tau .. abang jadi abang yg sekarang ni. Dulu .. abang pernah sentuh seorang wanita .. abang jahat. Berdosa! Kutuk! See, abang tak layak utk perempuan sebaik awak. Abang lagi kotor dari awak. Abang terima awak sebab abang tau awak terbaik untuk abang dekat dengan Tuhan ..'

Isterinya terkejut. Tangisan yang deras mengalir mulanya mula berhenti mengalir.
Ditenung suaminya.

"abang, saya .. saya juga prnah tidur dengan seorang lelaki dulu. Saya kotor. Lagi hina dari abang. Hina. Saya menangis, rasa bodoh, dan menyesal . Saya fikir, saya tak mampu dapat lelaki yang baik lagi. Bila parents abang datang pinang saya, berat rasanya mahu menerima abang .. tapi tak sangka .."

Terhenti kata-kata itu...

Jangan pernah persoalkan kenapa isteri baik dapat lelaki jahat, dan kenapa lelaki baik dapat isteri jahat .. Ingat .. Allah sudah berkata
"perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan yang baik .. "


Pernah ada orang tanya, kenapa dia tu baik dapat suami jahat?Dan jawab seseorang..
'mana awak tahu dia baik? Ya, mungkin kita nampak dia baik tapi tahukah kita siapa dia dengan Allah ? Mana kita tahu apa dan siapa dia dulu .. bagaimana hati dia dan hubungan dia dengan Allah .. kita tahu? Tak .. kita tak tahu ..
Allah .. hanya Dia yang tahu .. '


Terdiam. Dalam hati mengakui.
Jangan pernah bermimpi untuk mendapatkan seseorang yang baik kalau kita sendiri tidak pernah cuba mngubah diri kita kepada kebaikan ..



p/s : aku dapat entry neh dr blog
byk entry2 dye yg best..kalo korang nak, korang bace kt situ yer..amik yg ni just nak share dgn korang..btl ape yg dye ckp tu kn???selamat membace :-)

0 comments:

Post a Comment